Het is niet altijd zo makkelijk als het lijkt.

22-11-2022

Deze prachtige Volkswagen Sirocco kwam bij ons binnen met een motorstoring.

Nadat we deze auto uitgelezen hadden vertelde de computer ons dat de "bekende" ketting niet op tijd stond. Dit was vrij bijzonder gezien wij ruim een half jaar geleden de ketting compleet vervangen hadden, met de daar voorbestemde speciale gereedschappen.

Maar goed de motor software liegt niet... we hebben nogmaals de timing van de distributie ketting gecontroleerd en ja hoor alles stond keurig netjes op tijd. We wissen de storing en maken een proefrit met de auto. Na 3 kilometer rijden kwam de storing terug, wat best bijzonder was de auto reed namelijk keurig! Niets op aan te merken. Samen met onze technische helpdesk die achter ons staat diverse gesprekken gevoerd over deze storing. Ook zij wisten niet goed waar we het zoeken moesten. Speciaal voor deze auto moesten een scope aanschaven. Dit is een meet apparaat waarbij we digitale signalen mee in beeld kunnen brengen.

Op deze beelden is bij een draaiende motor keurig te zien dat de tijdstippen perfect kloppen. Zie de 2 blauwe cirkels, hierin kun je heel goed zien dat het signaal tegelijk begint. De onderzijde is de krukas en het bovenste signaal is de nokkenas.

Gelukkig hadden we nog een oude motor van onszelf liggen. Hiermee hebben we noodgedwongen onderdelen mee gewisseld. Wetende dat die goed waren! Gezien die motor in onze eigen auto storingsvrij draaide. Bij de eerste wissel hadden we het probleem al. Deze Sirocco beschikt over nokkenas verstelling, onder bepaalde omstandigheden kan de motor ecu de "timing" van in dit geval inlaatkleppen verstellen. Dan gaan deze eerder of later open hierdoor krijgen we vermogenswinst.

Dit alles wordt gestuurd door oliedruk. Omdat onder bepaalde omstandigheden de storing intrad hebben we ervoor gekozen om de klep die dit regelt te vervangen. Ja hoor de storing was verdwenen!! Het bleek zo te zijn dat deze klep die de motorolie stuurt inwendig lek was waardoor de nokkenas onder bepaalde toerentallen ongewenst verdraaide.

Al met al een enorm zoekplaatje! Met een storing die ons heel goed verteld wat er aan de hand was... alleen kwam er aardig wat vakkennis aan te pas om deze storing uiteindelijk te verhelpen.